Koningin Maxima opent De Nieuwe Tijd

Hare Majesteit Koningin Maxima heeft donderdag 13 november 2014 de nieuwe kaasmakerij van Cono Kaasmakers in Westbeemster geopend.

Met de design kaasmakerij wil Cono de groei- en duurzaamheidsambities de komende jaren gaan waarmaken.

Volgens Cono sluit de nieuwe fabriek aan bij de manier waarop het bedrijf denkt over kwaliteit, smaak en duurzaamheid. In de bestaande. In de bestaande kaasmakerij, die pas naast de nieuwe staat, wordt op unieke, traditionele manier kaas gemaakt met ambachtelijke elementen. Cono wil de productiemethoden één op één kopiëren naar de nieuwe fabriek, waarbij de wei en wrongel handmatig geroerd wordt in open draineerbakken.

Met de nieuwe kaasmakerij , hebben de kaasmakers een kroon op het werk: de lekkerste kaas maken op een duurzame wijze in een duurzaam gebouwde kaasmakerij. Voor de kaasmakerij, de kantoren en inrichting van de terreinen zijn duurzame, tijdloze materialen gebruikt. Het gebouw is door zijn opbouw en materiaalkeuze op natuurlijke wijze geïsoleerd en er komt veel daglicht binnen. De nieuwe kaasmakerij is CO2 neutraal en wordt volledig klimaatneutraal. Het gebouw is genomineerd voor de prijs voor het duurzaamste gebouw van Nederland.

De fabriek is ontworpen door Bastiaan Jongerius Architecten, dat in 2009 op advies van een deskundige beoordelingscommissie, is gekozen uit voorstellen van na een meervoudige opdracht onder drie architectenbureaus. Het ontwerp gaat uit van het gebruik van perspectief in de Beemsterpolder. De lage en lange kaasmakerij sluit aan op de geometrische polder en refereert aan de synergie van de stolpboerderij met het landschap. Het gebouw is diep op de kavel geplaatst, waardoor het vanaf de weg kleiner oogt dan dat het in werkelijkheid is. In 2016, als de nieuwe kaasmakerij volledig in bedrijf is, wordt de oude fabriek op de naastliggende kavel ontmanteld.

In juni 2001 werd aan CONO Kaasmakers door Hare Majesteit de Koningin het recht verleend het predikaat ‘Hofleverancier’ te voeren. Dit is een eer die uitsluitend te beurt valt aan bedrijven die 100 jaar oud worden en een uitzonderlijke staat van dienst hebben.

Een goede reden voor de bedrijven Ausnutria Hyproca en Hyproca Dairy om een unieke glazen Melkkroon door Glaskunstenaar Alwin Overwater te laten maken en te overhandigen aan Cono Kaasmakers voor de Koninklijke Opening van “De Nieuwe Tijd”.

Delen :

Speciaal namens de bedrijven Ausnutria Hyproca en Hyproca Dairy mocht Glaskunstenaar Alwin Overwater een unieke glazen Melkkroon ontwerpen en uitvoeren.
Dit unieke exemplaar hebben zij overhandigd aan Cono Kaasmakers voor de Koninklijke Opening van “De Nieuwe Tijd”.

  • Client:Ausnutria Hyproca en Hyproca Dairy
  • Categorieën:
  • Delen :