100 Jaar LEVO

Geschiedenis LEVO

In 1916 trok in het Friese dorpje Achlum de slagersknecht Jurjen Rollingswier de stoute schoenen aan: hij werd zelfstandig ondernemer. Hij kocht rundvet in, maakte het gereed voor menselijke consumptie en verkocht het in emmers aan de omliggende boerderijen.

P.S. Rollingswier (14-jaar) 1934Dat was het begin van wat nu de kleinste zelfstandige margarinefabriek in Nederland is. Natuurlijk lieten de crisisjaren en de jaren rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog Levo niet onberoerd. Regeringsbesluiten, overdonderende concurrentie van de multinationals, grondstofgebrek en zelfs familiestrijd, ze konden de onderneming weliswaar laten buigen, maar niet breken.

Vanaf 1951 ging het echter weer bergopwaarts met de fabriek. Met name dankzij zoon Pier Simon Rollingswier die een zeer goede neus had voor nieuwe ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt. Hij was zijn tijd ver vooruit door als eerste in Nederland boterolie en halvarine te maken.

Er is sindsdien veel veranderd. Wat gelijk is gebleven is de uiterste zorg waarmee de raffinadeuren en grondstofleveranciers worden geselecteerd en de voortdurende controle op de kwaliteit van de geleverde grondstoffen.

Delen :

Namens het Personeel van LEVO uit Franeker mochten wij een ontwerp maken voor een glassculptuur voor het 100-jarig jubileum van het bedrijf.
Klein begonnen met een fiets en vastberaden heeft het bedrijf veel doorstaan en is doorgegroeid tot sterk en stabiel bedrijf.
De fiets en de Aziatische vrouw staan symbool voor 100 jaar LEVO. De cijfers "1oo" van glas zijn gevuld met olie. En het geheel staat op RVS een materiaal dat bij de bereiding in de fabriek duidelijk in beeld is.

  • Client:Personeel LEVO
  • Categorie├źn:
  • Vaardigheden:
    • Jubileum
  • Delen :