Glasdagen Leerdam 2016

Leerdam staat voor glas

Leerdam staat van vrijdag 9 september tot en met zondag 11 september in het teken van… glas. Glaskunst handelaren uit Nederland en omliggende landen, galeries & ondernemers hebben de handen ineen geslagen om de Nationale Glasdagen Leerdam nieuw elan te geven. Meer dan veertig kunsthandelaren in oud en modern glas en gerenommeerde glaskunstenaars presenteren op de Zuidwal hun bijzondere collecties voor liefhebbers en verzamelaars. Daarnaast zijn er zaterdag 10 september in het centrum allerlei activiteiten op het gebied van glas: glasfusion, workshops voor kinderen, stadswandelingen langs glasobjecten, gratis taxaties, de unieke expositie van glasobjecten die via online veilingsite catawiki.nl worden aangeboden, etc… Kijk op www.glasdagenleerdam.nl voor alle informatie.

Nationale Glasdagen Leerdam 2016Leerdam als glasstad

Lidia van Ingen van Mooiglas & zo en woordvoerder van de Glasdagen Leerdam: ‘Denk je aan Leerdam, dan denk je aan glas. Al sinds de achttiende eeuw staat onze stad in het teken van glas: Glasfabriek Royal Leerdam, het in 1953 opgerichte Nationale Glasmuseum, het Glascentrum in hartje Leerdam waarin glasblazers uit binnen- en buitenland hun kunsten demonstreren. Daarnaast huisvest Leerdam verschillende galerieën en handelaren op het gebied van glas. Om Leerdam als dè Glasstad van Nederland weer op de kaart te zetten, is het plan ontstaan om een gratis toegankelijke glasbeurs op de Zuidwal in Leerdam te houden, waar kijkers én kopers hun hart kunnen ophalen.

Activiteiten

‘Op en om de Zuidwal, voor de gelegenheid omgedoopt tot Glasboulevard, presenteren wij glas op allerlei manieren. Zo is de bekende Friese glaskunstenaar Alwin Overwater aanwezig om ‘live’ glas te maken op de Zuidwal. Uiteraard zijn zijn objecten er te koop.

Tijdens de Glasdagen is er een unieke een themaveiling in samenwerking met online veilinghuis Catawiki. Verschillende standhouders presenteren items die u ‘in het echt’ kunt beoordelen en vervolgens online te worden geveild. Donderdag 8 september wordt op onze site een cataloguspagina geplaatst. Online bieden kan vanaf vrijdag 9 september, 12.00 uur.

De Glasdagen Leerdam heeft ook een bijzondere samenwerking met het Hofje van Mevrouw van Aerden. In de prachtige binnentuin zal in samenwerking met Het National Glasmuseum / De Glasblazerij een tentoonstelling te zien zijn met hedendaagse kunst van vier Leerdamse glaskunstenaars.

Bezoekers die benieuwd zijn naar de achtergrond – en uiteraard waarde – van hun eigen glasobjecten, kunnen tijdens de beurs dagelijks van 14.00 – 15.00 uur terecht bij Galerie Verboog, Achter de Kerk 17a in Leerdam.

Heeft u altijd al uw eigen glasobject willen maken? Ontdek het versmelten van gekleurd glas, ook wel glasfusen genoemd. Tegen een kleine onkosten vergoeding maakt u, onder leiding van Agnes Verboog, uw eigen ontwerp en gaat u glas snijden, breken en omvormen tot een mooi object. Kijk voor de tijden, locatie en kosten op onze website.

Tijdens de Glasdagen kunnen bezoekers wandelen langs de ‘glasgeschiedenis’ van Leerdam. Loop mee met connaisseur Mischa ten Kate en maak kennis met Leerdam en de visionaire directeur van Royal LeerdamCochius, die begin 20e eeuw Leerdam als glasstad wereldberoemd maakte. Tijden en kosten staan op onze site.

Bij Galerie Stijlperiode op de Markt 16 zal de Amsterdamse kunstenaar Tom van Campenhout ‘live’ schilderen. Hij zal in zijn unieke geometrische stijl een herkenbare impressie uit Leerdam weergeven.

Verder verloten wij dagelijks een glasobject, de “Leerdamse Knoop”. Loten zijn te koop bij de organisatie voor € 2,-. Voor alle deelnemers, openingstijden, activiteiten en bereikbaarheid, kijk op www.glasdagenleerdam.nl.’

Share Post :

More Posts

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.