Annemarie Heite wint Reuringprijs 2017

De landelijk bekende aardbevingsgedupeerde Annemarie Heite heeft maandagavond de Reuringprijs 2017 gewonnen. Ze kreeg die prijs tijdens de Noorder Pers Sociëteit voor haar niet aflatende strijd voor een rechtvaardige behandeling van gedupeerden in het aardbevingsgebied. Daarbij treedt ze regelmatig op in landelijke tv-programma’s. Voorafgaand aan de prijsuitreiking was er nog een bijeenkomst, waarbij de NAM het vuur aan de schenen gelegd kreeg. 

“De Jeanne d’Arc van Bedum, het zo redelijke gezicht van de zo ongelijke strijd met de multinationals en onze eigen regering”, zo zegt de jury over haar. “In enkele maanden tijd werd ze hét gezicht van de aardbevingsgebied in Groningen. Als zij spreekt, luistert Humberto Tan. Luistert Eva Jinek of Jeroen Pauw. Als zij spreekt, is er reuring’’, aldus het juryrapport, dat hier in zijn geheel is te lezen.

 

Annemarie Heite wint Reuringprijs 2017

Een sterke en krachtige vrouw die, als een Vrouwe Justitia, de breuk tussen de NAM en het leed van de Groningers in balans probeert te houden. Ze gaat voor een gezonde en veilige leefomgeving en strijdt voor een eerlijke en heldere oplossing die moet staan als een huis. Door haar eigen strijd voor een veilig thuis is zij het boegbeeld voor alle Groningers geworden.

Snijvlak van communicatie en journalistiek
Heite ontving de prijs, die elk jaar door de NPS wordt uitgereikt voor mensen of organisaties die op het snijvlak van communicatie en journalistiek voor reuring hebben gezorgd, uit handen van voorzitter Xandra Groenewold. Commissaris van de Koning René Paas sprak Heite, die de prijs niet zag aankomen, op video toe.

De prijs bestaat uit een uniek glazen beeld, gemaakt door Alwin Overwater, een ingelijst juryrapport en eeuwige roem. Eerdere winnaars van de Reuringprijs zijn Willem Groeneveld van stadsblog Sikkom (2016) en onderzoeksleider Rob Vos van de politie Noord-Nederland (2015).

Annemarie Heite wint Reuringprijs 2017
Tags:

Share Post :

More Posts

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.