Afscheid Durk Dam

Durk Dam, Mr. Hafabra neemt afscheid als voorman van friese muziekverenigingen.

De 75 jarige Durk Dam, alias Mr. Hafabra, uit Sneek nam zaterdag 6 februari 2016 afscheid als voorman van de 250 Friese muziekverenigingen.

Durk Dam, die 41 jaar de voorzittershamer van de Friese muziekbond hanteerde, droeg de hamer aan het einde van de drukbezochte ledenvergadering in de Kurioskerk in Leeuwarden over aan de 47-jarige Johan Meesters uit Tijnje.

OGlassculptuur Durk Dam - OMFp de aansluitende receptie kreeg Dam uit handen van penningmeester Wop Schat een kunstwerk aangeboden gemaakt door kunstenaar Alwin Overwater uit Exmorra. Het is een glazen sculptuur waarin de persoon Durk Dam trots en fier in helder glas wordt weergegeven, omhuld door het deels oranje gekleurd vaandel van het logo van de voormalige CBMF waarvan hij de langste tijd voorzitter was. De kleur oranje van de oude bond gaat over in de kleur rood van het logo van de nieuwe OMF. Durk zwaait in de sculptuur met zijn arm als groet en afscheid als voorzitter van de OMF, staande op het rode pompeblêd van het logo van de OMF en staande op de stevige basis van die OMF.

Durk Dam

Dam begon destijds als voorzitter van de CBMF (Christelijke Bond voor Muziekverenigingen in Friesland). Sinds drie jaar zijn alle barrières in de hafabrawereld verwijderd. Alle korpsen in Fryslân vallen onder de paraplu van de OMF, die zelfstandig onderdeel is van de overkoepelende nationale KNMO.

Dam heeft het proces van nabij meegemaakt en is blij met de harmonie onder de verenigingen en de landelijke bond. ,,Lokkich binne we no ien. We steane as sektor folle sterker.” Als voorzitter van de Nederlandse Federatie van Christelijke Muziekbonden (1985-2000) probeerde hij in de vorige eeuw meer samenwerking te realiseren. ,,Mar ik woe te fluch en dat is wol wat myn aard, mar it rûn doe speak op âlde besjoersleden mei in ‘rêchsekje’..”

Johan Meesters

Durk Dam heeft het koperen plaatje op de bestuurshamer nog maar eens opgepoetst. ,,Ik brûkte ‘m hast net, mar hy is foar myn opfolger.” Johan Meesters (47) uit Tijnje is die opvolger. Meesters past in het profiel dat Dam achterlaat. Hij is directeur van de basisscholen in Tersoal en Grou, speelt bas en is voorzitter van de Jouster Fanfare. Dam kwam ook uit het onderwijs en net als de familie Dam is ook de familie Meesters ondergedompeld in muzikaliteit.

Oud-bestuurder Ulbe Boes typeerde Dam als een medebestuurder van daden. ,,As je him hjoed wat freechje, hie hy it juster al dien.” ,,We zijn je zeer erkentelijk”, bedankte Wop Schat Dam nogmaals, waarop hij een staande ovatie kreeg.

Share Post :

More Posts

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.