NK Eiwerpen

NK Eiwerpen Makkum

Het Plein in Makkum is doorgaans een toonbeeld van toeristische rust. Mensen op de terrasjes, biertje, glaasje wijn, beetje eten …. Eens per jaar barst echter de onrust los. Dan wordt er een piste uitgezet: lijnen op de grond, hekken eromheen. Op verzoek van de speaker treden twee mensen aan in de kooi. Om met eieren te gooien. Niet naar de mensen op het terras, maar de één naar de ander. Met een ernstig gezicht: wie het verste kan gooien …. en vangen. 

Na zes jaar lokaal bezig te zijn geweest, promoveerde Makkum zichzelf vorig jaar voor het eerst tot Eiwerphoofdstad van Nederland. Onder auspiciën van de uiterst serieuze World Egg Throwing Federation werden voor de eerste keer de Open Nederlandse Kampioenschappen in vier disciplines gehouden. Honderden deelnemers betraden het strijdperk en aan het eind won de lokale coryfee Andries Smink. Niet met Willem Rienstra als vanger, met hem was hij een maand tevoren in het Engelse Swaton wereldkampioen geworden, maar ditmaal met Chris Kooistra.

De tweede Open NK wordt op zaterdag 7 juli 2012 gehouden. Ploegen uit het hele land en o.a. Engeland, Duitsland en België zullen strijden om de eer in vijf disciplines, want het programma is uitgebreid met doelwerpen, speciaal voor jeugdige deelnemers. Centraal staat het traditionele afstandwerpen voor paren. Wie het verste kan gooien …. en vangen. De winnaars krijgen het recht Nederland te vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap 2013 in Swaton.

Daarnaast is er een Eistafette voor teams van zes personen, die zo snel mogelijk zes eieren dienen over te gooien, daarbij gehinderd door een scherm. Het Russisch Ei Roulette vraagt van de deelnemers om beurten een ei te kiezen uit een doosje van zes. Wie het ene rauwe ei tegen het hoofd kapot slaat, verliest. Ei trebuchet tenslotte is wat ingewikkelder en doet een beroep op de technische vaardigheden. Een ei dient via een katapultmechanisme zo ver mogelijk te worden geschoten en opgevangen.

Het Open NK Eiwerpen wordt verspeeld onder auspiciën en volgens de regels van de World Egg Throwing Federation. Eiwerpen wordt beoefend in meer dan 35 landen, waardoor het in aanmerking zou kunnen komen voor de Olympische Spelen. Voorzitter Andrew Dunlop zal in Makkum aanwezig zijn als honorair voorzitter van de jury. De organisatie is in handen van de Vereniging Us Stek, die daarmee een niet onaanzienlijke bijdrage levert aan de toeristische attractiviteit van de regio.

Alle eieren, waarmee wordt gespeeld, zijn voor consumptie afgekeurd. Inschrijving kan geschieden via www.eiwerpen.nl.

Dit jaar zijn de meeropbrengsten bestemd voor de Stichting Sailability.

Onder het motto “Iedereen moet kunnen zeilen” creëert Sailability de mogelijkheid voor mensen met een handicap om op regelmatige basis zelfstandig te zeilen. Zeilen geeft een gevoel van vrijheid, vooral voor mensen met een handicap. Van niemand afhankelijk zijn. Zelf richting geven. Zelf de boot controleren en zeilen naar je doel. Zelf de natuur de baas zijn. Een bijzonder gevoel om zelfstandig te varen en te genieten van water, wind en zon. Door te zeilen, ontdekken mensen met een handicap dat ze iets kunnen beleven wat zij altijd voor onmogelijk hebben gehouden. Het opent een nieuwe horizon voor hen. Zeilen haalt mensen uit hun isolement. Het geeft zelfvertrouwen en meer plezier in het leven. Het zijn doelen en uitdagingen die met succes kunnen worden gerealiseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>