Jan Smink naar Bocuse d’Or

Chef-kok Jan Smink reist zondag met zijn team naar het Franse Lyon voor de wereldfinale van de prestigieuze Bocuse d’Or. Deze wedstrijd wordt wel de Olympische Spelen voor topkoks genoemd. ‘Of de Champions League van het koken’, zegt Smink, die de afgelopen tijd bijna aan niks anders meer denkt dan aan de gerechten die hij moet presenteren.

De 28-jarige chef-kok, die onder meer werkt bij sterrenrestaurant De Librije in Zwolle, moet dinsdag samen met zijn commis Sander Verhaaf en coach Lars Aukema in vijf uur en 35 minuten de klus klaren.
‘Je mag twee minuten over tijd zijn, maar ben je later dan kun je naar huis.’
Voor het eerst maken de deelnemers een veganistisch gerecht, waarvoor ze de meeste producten een dag van tevoren op de markt moeten kopen. Vervolgens volgt een Bresse-kip met rivierkreeft, een klassieker van de initiatiefnemer van de tweejaarlijkse wedstrijd, de negentigjarige Franse chef-kok Paul Bocuse.

Torenhoge budgetten bij de concurrentie
‘We hebben eind deze week nog één tijdtraining en dat betekent in twee dagen alles exact nabootsen zoals we dat ook in Lyon moeten doen. ‘Keuken klaarzetten, inkopen doen en het koken zelf.’ Vorige week heeft het team vier tijdtrainingen gehad. ‘We zijn er bijna klaar voor. We moeten nog een paar details afvinken, paar kleine veranderingen in de presentatie doorvoeren en dan ronden we het af. Zondag vertrekken wij al naar Frankrijk.’
Smink ziet niet op tegen de wedstrijd. ‘We hebben onze portie pech wel gehad (twee jaar geleden kon zijn toenmalige commis en huidige coach Lars Aukema niet meedoen aan de wedstrijd omdat hij zijn hand blesseerde).  Als we allemaal gezond in Lyon aankomen, met onze spullen, dan komt het goed. Al wordt de jury elk jaar strenger en zijn er steeds meer regels waardoor de uitdaging steeds groter wordt.’

Mei vorig jaar wist team Nederland met Smink aan het hoofd zevende te worden in de Europese finale in Hongarij. Landen waar Smink nu veel van verwacht zijn de Verenigde Staten, de Scandinavische landen, Frankrijk, Australië en ook weer Hongarije. Niet omdat dit allemaal culinair hoog gewaarde landen zijn, maar wel omdat veel team geheel of bijna fulltime trainen. ‘De Amerikanen zitten bijvoorbeeld al een week in Lyon waar ze een complete wedstrijdkeuken hebben nagebouwd. Het Australische team heeft een Franse driesterrenchef als coach aangetrokken en er gewoon heel veel geld ingepompt. En dat laatste geldt ook voor Hongarije.’

Hollandse bloemkool mee
De Bocuse d’Or beleeft haar dertigste verjaardag dit jaar. Waarschijnlijk is het de laatste editie waar Paul Bocuse – de naamgever – bij aanwezig kan zijn. ‘De opdracht van dertig jaar geleden zit er nu ook weer in: Bresse kip met rivierkreeft. De specialiteit van Paul Bocuse. Daar mogen we een moderne twist aan geven. Dit wordt gepresenteerd op schaal.
Vegetarisch en Bresse-kip
Het gerecht op bord moet dit jaar geheel vegetarisch zijn en je mag voor de bereiding ook geen dierlijke producten gebruiken. Dus geen gelatine, geen eitwit, niets van dat alles. ‘Hiervoor mag je twee producten uit je eigen land meenemen. Smink wil niet verklappen wat hij gaat maken, wel dat hij hiervoor een Hollandse bloemkool meeneemt.’
De grote wereldfinale om de Bocuse d’Or vindt plaats in het Franse Lyon. In totaal gaan teams uit 24 landen van over de hele wereld de strijd aan.De internationale wedstrijd vindt elke twee jaar in januari plaats. De komende finale wordt gehouden op dinsdag 24 en woensdag 25 januari 2017.

Share Post :

More Posts

Geef een reactie